Immo Surplus

blijf op de hoogte van de nieuwste panden +32 16 29 29 40

Bijna 50.000 appartementsgebouwen riskeren boete voor ontbrekend EPC

Bijna 50.000 appartementsgebouwen riskeren boete voor ontbrekend EPC
Naar schatting zijn er nog maar 11.815 certificaten opgemaakt. De tijd dringt dus. Wie als eigenaar of VME niet tijdig over een geldig EPC GD beschikt, riskeert een boete die kan oplopen van 500 tot 5.000 euro, zo meldt het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Het VEKA doet dan ook een oproep om de opmaak van het certificaat niet langer uit te stellen.

Er is nog veel werk aan de winkel. Slechts 20% van de middelgrote appartementsgebouwen voldoet momenteel aan de verplichting. Daarbovenop zijn de energiedeskundigen die instaan voor de opmaak van zo’n EPC momenteel overbevraagd. Heel wat VME’s en eigenaars riskeren dus een boete omdat ze niet tijdig actie hebben ondernomen.

Omdat voor minstens 120.000 gebouwen zo een EPC GD moet worden opgemaakt, is de verplichting gefaseerd ingevoerd. De opmaak is mogelijk sinds 2020. Kleine appartementsgebouwen (lees: gebouwen met 2 t.e.m. 4 eenheden) hebben nog tijd tot eind 2023.


Ondersteuning voor VME’s die willen renoveren

Minister Demir zal vanaf 2023 VME’s ondersteunen bij de opmaak van een renovatiemasterplan, zowel op financieel vlak als bij de procesbegeleiding. Voor de opmaak van het renovatiemasterplan voorziet de maatregel in een tussenkomst tot 12.000 euro. Om VME’s te sensibiliseren voor een diepgaande renovatie en om de aanvraag van zo’n renovatiemasterplan te faciliteren, zullen VME’s beroep kunnen doen op kosteloze procesbegeleiding. Meer informatie volgt binnenkort.

Daarnaast kan een VME voor werken aan de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw ook beroep doen op Mijn VerbouwPremie. Deze premie ondersteunt ook werken aan de privatieve delen van het gebouw. Voor de financiering van de werken kan een VME beroep doen op Mijn VerbouwLening.

Op zoek naar een EPC -deskundige? Contacteer ons voor hulp.


Bron: Cib.be
overzicht