Immo Surplus

blijf op de hoogte van de nieuwste panden +32 16 29 29 40

Bouwen wordt meer een zaak van professionelen

Bouwen wordt meer een zaak van professionelen
Bouwen wordt meer en meer een zaak van professionelen. Ruim 15 jaar geleden was 56 procent van de bouwvergunningen nog voor particulieren en 41 procent voor projectontwikkelaars.
Door het gebrek aan bouwgrond wordt nu meer gebouwd in steden of op verlaten industriële terreinen in of aan de rand van een stad. Dat zijn moeilijke bouwprojecten en dat verklaart waarom nu meer professionelen een bouwvergunning aanvragen.
"Binnen een stad heb je verschillende eigenaars van bepaalde terreinen. Als ontwikkelaar moet je die eigenaars samenbrengen en één project kunnen vormen", legt projectontwikkelaar Rik Missault uit. "Het vergunningstraject en het technische traject zijn ook complexer."
Het aantal particulieren dat zich aan nieuwbouw waagt, brokkelt verder af.

Wat je zelf doet, wordt duurder

"Dat heeft ook wel gevolgen voor de vastgoedcijfers", zegt notaris Bart Van Opstal van Notaris.be. "De prijs van de bouwgrond blijft meer dan gemiddeld stijgen."
Van Opstal ziet twee oorzaken. "Ten eerste is het aanbod niet zo heel groot, in tegenstelling tot het aanbod aan woningen en appartementen, maar daarnaast zie je weinig bouwgrond zonder zogenoemde bouwverplichting." Bij die laatste optie word je dus verplicht om met een welbepaalde bouwfirma te werken.
"Mensen die kiezen voor meer vrijheid, zullen meer moeten betalen voor hun grond, maar je mag ook de voordelen niet ontkennen, want er is een duidelijke vraag naar woningen met sleutel op de deur", zegt Bart Van Opstal nog. "Het bouwen op zich is veel technischer geworden en vergeet ook niet dat er nu tal van voorschriften gelden. Als particulier stap je daar minder gemakkelijk in."

Heeft u vragen over bouwen? Of bent u op zoek naar een geschikte bouwgrond? Contacteer ons via 016 29 29 40 of via deze link.


Bron: CIBweb.be - deredactie.be
overzicht