Immo Surplus

blijf op de hoogte van de nieuwste panden +32 16 29 29 40

Dakisolatie in een appartementsgebouw

Dakisolatie in een appartementsgebouw
Sinds kort is de dakisolatienorm van toepassing. In ons artikel isolatie huurwoningen: renovatieprogramma 2020 hebben we de nieuwe norm reeds toegelicht. Maar wist u dat deze norm sinds 2015 ook van toepassing is op appartementsgebouwen?

Dakisolatienorm

Tegen 2020 moeten alle daken van woningen die voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, geïsoleerd zijn. Daarom werd op 1 januari 2015 de Vlaamse dakisolatienorm van toepassing op alle eengezinswoningen, studio’s en appartementen. Dat houdt in dat de dakisolatie van je woonst een minimale R-waarde van 0,75 m² Kelvin/Watt moet hebben.
Ben u trotse eigenaar van een appartement dat niet op de bovenste verdieping ligt? Dan zal u alsnog moeten meebetalen voor de dakisolatie van het dakappartement in uw gebouw. Het dak behoort, net als de lift, tot de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw. Gebreken aan gemeenschappelijke delen worden nu eenmaal aan iedereen doorgerekend.
Scoort uw gebouw in 2020 op woonkwaliteit 15 strafpunten of meer, dan is dat een streep door de rekening van alle units in het complex. Vanaf dat puntenaantal loop je immers het risico dat het appartement ongeschikt kan worden verklaard. De unit mag dan niet meer verhuurd of verkocht worden totdat de nodige isolatiewerken zijn uitgevoerd.

Samen op onderzoek

Wilt u samen met de andere mede-eigenaars nagaan of het dak van jullie appartementsgebouw de isolatienorm haalt? Kijk dan eerst na of er een energieprestatiecertificaat is voor het dakappartement dat een correcte R-waarde vermeldt. Is dat niet het geval, dan contacteren jullie best een energiedeskundige om een EPC te laten opmaken. Als blijkt dat de dakisolatie niet voldoet aan de norm, bekijk dan samen met de syndicus de mogelijkheden om eventueel aanpassingswerken te laten uitvoeren. Met wat geluk kan men nog genieten van een renovatiepremie.
Anno 2016 zien de Vlaamse woningen er al een stuk energiezuiniger uit dan 7 jaar geleden maar voor heel wat woningen is er nog heel wat werk aan de winkel. Maak dus werk van uw eigen woonst.

Heeft u vragen over investeren in vastgoed of verhuren? Neem nu contact met immo surplus voor vrijblijvend advies via deze link.

Bronnen: Energiesparen.be, renovatie2020.be en vlaanderen.be 
overzicht