Immo Surplus

blijf op de hoogte van de nieuwste panden +32 16 29 29 40

Drukke periode voor notarissen

Drukke periode voor notarissen
De strengere maatregelen die de federale regering heeft opgelegd, hebben ook hun invloed op de activiteiten van de 1.150 notariskantoren die ons land telt.

Wat betekent dit voor uw dossier?

Indien u tussen nu en 5 april een afspraak heeft voor een akte te ondertekenen in een notariskantoor, zal deze afspraak worden uitgesteld naar een latere datum. Want de notarissen krijgen van de Vlaamse overheid extra tijd voor het verlijden van officiële aktes, zoals bij de verkoop van een woning. Koopaktes moeten normaal gezien binnen een termijn van maximaal vier maanden na de ondertekening van het compromis door de notaris verleden worden. Dan moet de koper ook de Vlaamse registratiebelasting betalen. Ook de termijn voor de aangifte van een nalatenschap, die normaal vier maanden bedraagt, wordt met twee maanden verlengd.
De notarisfederatie heeft zelf ook speciale maatregelen genomen. Als een akte dringend moet ondertekend worden, zal het aantal aanwezigen beperkt blijven, bijvoorbeeld alleen in aanwezigheid van de notaris, zonder ander personeel. Andere documenten, zoals een verkoopcompromis, worden via mail getekend. Voorts zijn de notarissen vragende partij dat de ondertekening van een testament zou kunnen doorgaan zonder de verplichte aanwezigheid van getuigen. Volgens notaris Bart Van Opstal is er trouwens een opvallende stijging van de vraag van burgers naar ‘familiale regelingen’, zoals schenkingen, huwelijkscontracten of successieplanning. ‘Blijkbaar zet corona veel mensen ertoe aan om die zaken uit te klaren.’


Bron: De Standaard en Notaris.be
overzicht