Immo Surplus

blijf op de hoogte van de nieuwste panden +32 16 29 29 40

Een oud huis afbreken of renoveren?

Een oud huis afbreken of renoveren?
Een oud huis afbreken of alsnog renoveren? Het is een moeilijke oefening. Die wordt het best beantwoord door een architect of een erkend aannemer. Want er spelen veel verschillende factoren mee. Hoe zit het met de structuur en de funderingen van de woning? Een oud huis heeft een bepaald karakter, terwijl bij een nieuw huis men meer vrijheid heeft. Qua energie-efficiëntie is het verschil erg duidelijk: een nieuwbouw is veel zuiniger, wat het ook interessanter maakt bij een latere herverkoop.
Men onderschat de renovatiekost van een oud huis behoorlijk. Mensen denken dat een nieuw huis duurder is maar het omgekeerde is waar. Een oudere woning is in vele gevallen duurder dan een nieuw huis. Zo speelt de isolatiekost een belangrijke factor. Deze heeft dan weer invloed op uw energieverbruik. Soms kan het dus interessanter zijn om een oud huis (bijna) helemaal af te breken en een vervangende nieuwbouw in de plaats te zetten omdat men dan bv. het perceel optimaler kan benutten.

Efficiënt (ver)bouwen doe je zo

Nieuwe technieken zorgen er vaak voor dat een onderaannemer moet kappen en slijpen. Doe nieuwe technieken en toepassingen zijn dikwijls het gevolg van vernieuwende regels rond energie en ventilatie. Daarnaast heb je dan nog internet, telefonie, elektriciteit e.a. Dat resulteert inderdaad in zeer veel leidingen. Gelukkig hebben goed georganiseerde aannemers en sleutel-op-de-bouwbedrijven daar uitstekende systemen voor. Denk maar aan een kelder of kruipkelder waarin tal van leidingen lopen. Er zijn tegenwoordig zelfs prefabmuren waarin al goten verwerkt zijn. Dus als u een goede bouwpartner zoekt, mag dat geen probleem zijn. Al blijft het belangrijk om alle plannen bij te houden. Deze zitten normaliter vervat in het PID ofte Postinterventiedossier, dat verplicht is voor bouwwerken aangevat na mei 2001. In zulk dossier zitten o.a. de vergunning, Energieprestatiecertificaat en (ver)bouwplannen. Die laatste kan u consulteren zodat u bij het ophangen van een fotokader bv. niet in een leiding boort.

Wat met het K.I.?

Als een oude woning gerenoveerd werd bestaat de kans dat het Kadastraal Inkomen toeneemt. Het zit zo; als je het comfort van de woning beduidend verbetert althans. Zoals bv. een zolderkamer ombouwen tot slaapkamer of centrale verwarming installeren. Hetzelfde geldt wanneer de bewoonbare oppervlakte groter wordt, door bv. een veranda te bouwen. Belangrijke bemerking: wanneer men energiebesparende investeringen doet, zoals het plaatsen van een zonneboiler of zonnepanelen, dan stijgt het K.I. niet.


Bent u op zoek naar een geschikte bouwgrond of oudere woning? Neem vrijblijvend contact met ons op via deze link.


Bron: Immovlan.be - Knack.be
overzicht