Immo Surplus

blijf op de hoogte van de nieuwste panden +32 16 29 29 40

Glasnorm verstrengt op 1 januari 2023

Glasnorm verstrengt op 1 januari 2023
Op 1 januari 2023 wordt de dubbelglasnorm verder verstrengd. Sinds 2020 wordt de aanwezigheid van enkel glas gequoteerd als gebrek in het technisch verslag over de woningkwaliteit. Tot en met 31 december 2022 gaat het echter ‘slechts’ om een gebrek categorie I, dat op zichzelf niet volstaat voor een ongeschiktheid van de woning. Daar komt op 1 januari 2023 verandering in: de afwezigheid van dubbel glas in meerdere woonlokalen (living, keuken, slaapkamer) wordt vanaf dan een gebrek categorie II, wat gelijk staat aan een ongeschiktheid. Net als bij dakisolatie geldt dat het gebrek niet wordt aangekruist als de eigenaar een EPC kan voorleggen met een voldoende laag kengetal.


Een woning is dus niet ongeschikt wanneer enkel in de living of de keuken dubbel glas ontbreekt, maar wel wanneer dat bij beiden het geval is.


7 of meer gebreken categorie I = ongeschikt

Wanneer het gaat om een garage of bv. om een gemeenschappelijke inkomhal voorzien van enkele beglazing, dan is de glasnorm niet van toepassing. Enkel bij woonlokalen en badkamer.

Is er slechts in één woonlokaal enkel glas aanwezig, dan blijft het ook na 1 januari 2023 gaan om een gebrek categorie I.
In principe zijn aan deze gebreken geen sancties verbonden. Maar let op: een woning met 7 of meer gebreken categorie I wordt ook ongeschikt verklaard. Zeven of meer gebreken categorie I worden immers gelijkgesteld aan een gebrek categorie II.Bron: Cib.be
overzicht