Immo Surplus

blijf op de hoogte van de nieuwste panden +32 16 29 29 40

Laadpalen in een appartementsgebouw, een goed idee?

Laadpalen in een appartementsgebouw, een goed idee?
Wat gebeurt er als een bewoner van een appartementsgebouw zijn of haar elektrische auto wil opladen in de ondergrondse garage?
Mede-bewoners maken zich zorgen over de brandveiligheid. De berichten over elektrische wagens die maar niet geblust raken zijn legio. Als zo’n auto vuur vat in de garage, moet de brandweer erbij kunnen. Mogelijk moet die auto buiten ­gesleept worden, om in een bak water te worden onder­gedompeld. Dat gaat in ondergrondse parkeergarages quasi niet. De batterij van een elektrische auto is het probleem. Zulke batterij kan steeds opnieuw vuur vatten, ook al is die geblust. In ­Nederland weigerden VME’s (vereniging van mede-eigenaars) daarom ondergrondse laadpalen.

Regelgeving

Specifieke regels voor elektrische wagens zijn er in dit verhaal nog niet. Brandweerzones kunnen preventief advies geven aan VME’s die laadpunten overwegen, zoals hen aanmanen een takelfirma te consulteren. Die kan nagaan of een gebluste wagen snel buiten raakt of niet. En snellaadsystemen op ­gelijkstroom raadt de brandweer sowieso af. De adviezen zijn echter niet bindend, de finale beslissing ligt bij de bewoners zelf.

Kostprijs

Tegelijk hebben bewoners van ­appartementsgebouwen het recht om een laadpunt te installeren. Dat is recent in de wetgeving opgenomen om mee te gaan in de huidige evolutie. De bewoner kan de installatie volledig op eigen kosten installeren, of in samenspraak met de andere bewoners, als bijvoorbeeld de elektrische installatie moet worden verzwaard. Zo'n verzwaring is niet goedkoop. Daarbij komt nog de aankoop van de laadpaal zelf, gemiddeld zo'n € 1.500, en de installatie van de bekabeling die tussen de aansluiting in de straat en de laadpaal gelegd moet worden.


Zelfs al betaalt de individuele bewoner alles zelf, dan nog moet hij of zij toestemming vragen aan de VME, die kan weigeren.

Intussen komen de eerste zaken daarover al voor het vrede­gerecht. Dat zal er niet op minderen, ­omdat de Vlaamse overheid besloot dat vanaf 2029 elke nieuwe auto elektrisch moet zijn.


Bron: standaard.be
overzicht