Immo Surplus

blijf op de hoogte van de nieuwste panden +32 16 29 29 40

Notarissen concurreren steeds meer met makelaars

Notarissen concurreren steeds meer met makelaars
Biddit is het onlineplatform dat in september 2018 door de federatie van notarissen werd opgericht en openbare verkopen van achterzaaltjes en cafés naar een website. De tijd dat je in een zaaltje een koopje kon doen is verleden tijd. Op Biddit zijn de prijzen de dag van vandaag op zijn minst marktconform te noemen.

De verkopen gebeuren volgens duidelijke regels, onder toezicht van een notaris. Geïnteresseerde kopers kunnen op voorhand het huis of appartement uitgebreid bezoeken, de biedperiode duurt acht dagen (inclusief weekends), biedingen zijn anoniem en elk bod is bindend.

Maar er zijn ook elementen die het spannend maken. Een veelgehoorde kritiek op Biddit is dat het met die slimme trucjes de huizenprijzen opdrijft. 'Je kan bieden tot de laatste minuut en je biedt altijd meer dan je van plan bent’, zegt een getuige. Op een moment dat de huizenprijzen al fors gestegen zijn - volgens een onderzoek van de Universiteit Antwerpen steeg de prijs voor een gezinswoning het voorbije jaar met 6 procent - kan dat het zetje te veel zijn. Maar volgens de notarissen is dat perceptie. 'Uit ons onderzoek blijkt juist dat de prijzen op Biddit lager liggen dan bij een gemiddelde verkoop in ons land', zegt de woordvoerder van notaris.be. 'Biddit doet vooral waarvoor het is opgericht' en 'De sector van de openbare verkopen nieuw leven inblazen. Die liep niet meer zo goed, de procedure was omslachtig en soms kwam een heel dorp kijken wie wat bood, wat potentiële kopers afschrikte.

'Dat succes leidt vooral bij de makelaars tot zenuwachtigheid. Ze zien in de nieuwe speler stilaan een concurrent. 'Het is een logische evolutie dat de notarissen digitaliseren', zegt de directeur communicatie van de vastgoedmakelaarsfederatie CIB Vlaanderen. 'Maar almaar meer notarissen gebruiken het platform om de commerciële toer op te gaan.'
De directeur communicatie verwijst naar de grote reclameborden waarmee sommige notarissen panden aanprijzen die op Biddit staan, en naar de algoritmes van het systeem, die ertoe leiden dat bekeken panden op sociale media blijven opduiken. 'Notarissen zijn openbare ambtenaren, maar sommigen gedragen zich steeds meer als makelaars. Dat is hun rol niet. Zo komen ze in ons vaarwater terecht.'
overzicht