Immo Surplus

blijf op de hoogte van de nieuwste panden +32 16 29 29 40

Parkeergarages zijn niet voorzien op brand van elektrische auto’s

Parkeergarages zijn niet voorzien op brand van elektrische auto’s
Vrijdagavond kreeg de Brusselse brandweer een melding uit een restaurant in de ­Ravensteinstraat in Brussel. In het restaurant was niets te zien, maar op de vlakbij gelegen redactie van de De Standaard ging het brandalarm ook af. De brandweer kwam ter plaatse, bluste het voertuig ondergronds en de politie liet een takelwagen aanrukken. Buiten het gebouw dompelde de brandweer het wrak in een container met water om mogelijke heropflakkeringen in de batterij te voorkomen.

Geen alleenstaand geval

Volgens de eigenaar van de wagen was die al meerdere uren losgekoppeld van de laadpaal.
In november brandde nog een grotere elektrische wagen uit in een ondergrondse garage in het Duitse Ravensburg. Weer dichter bij huis, in Antwerpen, brandde midden 2019 een Tesla aan een snellader uit. ­Telkens raakte niemand gewond. Ook daar waren de auto’s total loss.

Brandpreventie

Volgens Tim Renders, consultant brandpreventie en decennialang werkzaam bij de Leuvense brandweer, zijn er maar ­weinig statistieken die aantonen of elektrische wagens een groter risico vormen dan klassieke voertuigen. ‘Het is zeker wel iets om bij stil te staan, zeker omdat er almaar meer elektrische wagens zullen bijkomen. Er zijn mogelijke oorzaken voor brand zoals een wagen die in brand kan vliegen na een ongeval, de laadkabel kan defect zijn, of de laadpaal zelf kan defect zijn. Het ontbranden kan tijdens het opladen gebeuren, maar ook ­tijdens een rit.’

‘Belangrijk is alleszins dat er een goed branddetectiesysteem is, zodat de brandweer snel ter plaatse is en de schade kan beperken. Technisch kan een laadpaal ook door een brandmeldcentrale ­buiten werking worden gesteld. Sommige experts pleiten ervoor om elektrische wagens te compartimenteren, met brandwerende wanden. Maar dat is in bestaande garages niet evident. Je verliest er veel plaats mee. Efficiënter is een sprinklersysteem.' Daarmee beperk je de schade vrijwel tot de brandende wagen zelf zonder dat de brand overslaat naar de naaste wagens.

Ook een goed idee, waar o.a. de Brusselse brandweer ook op wijst, is om elektrische wagens niet lager dan verdieping -1 op te laden. ‘Door de specifieke blusprocedure – de wagen moet na het blussen nog een hele tijd afkoelen in een container met water – moet die ook makkelijk naar buiten kunnen worden gesleept’, zegt Renders. Hij beveelt sterk aan dat laadinstallaties jaarlijks worden ­gekeurd, bij bedrijven, maar zeker ook in appartementsblokken.
 ‘Nu zie je vaak dat zowat ­alle brandweerzones andere adviezen geven. Bovendien zijn de bouwregels voor garages nog niet voorzien op elektrische wagens.’


Bron: De Standaard
overzicht