Immo Surplus

blijf op de hoogte van de nieuwste panden +32 16 29 29 40

Rookmelders in kelders: hoe zit dat precies?

Rookmelders in kelders: hoe zit dat precies?
De regels schrijven voor dat elke bouwlaag moet beschikken over een rookmelder. Strikt genomen wordt een kelder dus aanzien als een bouwlaag. Moet elke aparte kelder over een rookmelder beschikken, of volstaat één rookmelder voor de volledige kelderverdieping?

Wanneer is een rookmelder verplicht in een kelder?

Er kan geen verwarring bestaan wanneer er een technische installatie aanwezig is want de regelgeving stelt zeer duidelijk dat een zolder of een kelder, al dan niet bestemd voor gedeeld gebruik, waarin zich een technische installatie bevindt, als bouwlaag wordt beschouwd. Zodra er een technische installatie aanwezig is, moet er dus een rookmelder worden aangebracht in die kelder.

Voor kelders waarin er geen technische installatie aanwezig is moet een rookmelder geïnstalleerd zijn als de kelder normaal te betreden is en direct toegankelijk is vanaf het appartement. Dus zonder dat men zich eerst door gemeenschappelijke delen moet verplaatsen. Er gelden geen verplichtingen voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw (bv. de inkom- en de traphal), aldus de handleiding van Agentschap Wonen-Vlaanderen.

In de gemeenschappelijke delen

Als de individuele kelders enkel via de gemeenschappelijke delen te bereiken zijn, zijn individuele rookmelders in de kelders met andere woorden niet verplicht. De verplichting geldt enkel wanneer de kelder rechtstreeks te betreden is via de individuele kavel, dus via het appartement zelf. 
Ondanks het feit dat er volgens de handleiding überhaupt geen verplichtingen gelden voor de gemeenschappelijke delen zal de woningcontroleur veelal waarschijnlijk toch aandringen op de plaatsing van één rookmelder voor de volledige kelderverdieping. In het kader van de brandveiligheid lijkt dit alvast geen overbodige luxe.

Wij hebben ervaring in verhuren en de daarbij horende verplichtingen. Neem vrijblijvend contact op via deze link.


Bron: CIBWeb
overzicht