Immo Surplus

blijf op de hoogte van de nieuwste panden +32 16 29 29 40

Tommelein wil wonen boven winkels fiscaal aanmoedigen

Tommelein wil wonen boven winkels fiscaal aanmoedigen
Momenteel staat in België ongeveer tien procent van de winkelpanden leeg. De leegstand is bijna verdubbeld tegenover 2009. In Antwerpen gaat het over maar liefst 1.400 eenheden, in Gent over een kleine 500.

Wie vandaag een leegstaand winkelpand ombouwt tot woonst krijgt drie jaar vrijstelling op de onroerende voorheffing. Een weinig succesvolle maatregel zo blijkt nu. Er zijn slechts 30 t ot 40 aanvragen per jaar. Door de strenge regelgeving kunnen er slechts een tiental worden goedgekeurd.

In overleg met bevoegde collega’s Liesbeth Homans, Vlaams minister van Wonen, en Philippe Muyters, Vlaams minister van Economie, wil Bart Tommelein, minister van Financiën de vrijstelling graag uitbreiden naar woningen die gelegen zijn boven winkels. Dit om de leegstand in kernwinkelgebieden aan te pakken.
“Wetgeving waar geen gebruik van gemaakt wordt, kan je best afschaffen of aanpassen”, legt de minister uit. “Aangezien leegstand van winkelpanden nog steeds toeneemt, stel ik voor om de vrijstelling van de onroerende voorheffing te versoepelen en uit te breiden.”

Bron: Kabinet Tommelein
overzicht