Immo Surplus

blijf op de hoogte van de nieuwste panden +32 16 29 29 40

Uniform Vlaams kotlabel

Uniform Vlaams kotlabel

Vlaams kotlabel

Een gemeente is niet verplicht om in te tekenen op het Vlaams kotlabel. Studentensteden kunnen met andere woorden vrij bepalen of zij het Vlaams kotlabel uitreiken, met een eigen label (blijven) werken of niets doen. 

De gemeenten zullen het Vlaams kotlabel verplicht kunnen stellen. Wat betekent dat een gemeente kan beslissen dat op haar grondgebied alleen koten mogen worden verhuurd die beschikken over het label. Koten die het label niet halen, mogen dan niet verhuurd worden.

Het kotlabel garandeert niet enkel de naleving van de woningkwaliteits- en brandveiligheidsnormen, maar ook of een kot vergund is.

Meldingsplicht

Naast het Vlaamse kotlabel komt er ook een specifieke meldingsplicht voor studentenhuisvesting. Door de meldingsplicht krijgen de gemeenten een extra wapen in de bestrijding van o.m. de verhuur aan studenten van niet-vergund opgedeelde ééngezinswoningen. De meldingsplicht zal pas van kracht worden vanaf 1 januari 2026. Er zijn nl. eerst nog IT-ontwikkelingen nodig.Bent u nog op zoek naar een studentenkamer in Leuven die voldoet aan de kwaliteitsnorm? Klik dan hier om ons actueel aanbod te raadplegen.Bron: CIB.be
overzicht