Immo Surplus

blijf op de hoogte van de nieuwste panden +32 16 29 29 40

Vlaanderen gaat omgevingsvergunning vereenvoudigen

Vlaanderen gaat omgevingsvergunning vereenvoudigen
Vlaanderen is van plan om de aanvraagprocedure voor een omgevingsvergunning te vereenvoudigen en te verkorten. Wie een omgevingsvergunning wil aanvragen, zal slechts één basisprocedure moeten volgen met een beslissingstermijn van zestig dagen.

Wie een bouwwerk, exploitatie van een bedrijf of kleinhandel overweegt met een impact op de omgeving, heeft een omgevingsvergunning nodig. Voorbeelden zijn een nieuwbouw, verkavelingen en functiewijzigingen. In Vlaanderen bestaan vijf varianten van de omgevingsvergunningsprocedure, elk met een eigen beslissingstermijn. Begint de aanvrager met een verkeerde variant, dan kan de fout niet worden rechtgezet tijdens de lopende procedure.

Het ontwerpdecreet - ter vereenvoudiging van de procedure - van bevoegd minister Zuhal Demir moet wel nog verschillende adviesraden passeren. In 2024 zou het dossier moeten landen.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil het proces hervormen tot een basisprocedure die kan worden aangevuld met ‘modules’ in functie van de specifieke aanvraag. Daarnaast komt er een nieuw instrument, het omgevingsbesluit, voor beperkte herbestemmingen. Dat combineert een wijziging van de bestemming en een vergunning. Na de hervorming is er nog één basisprocedure met een beslissingstermijn van 60 dagen voor alle types aanvragen. Die kunnen aangevuld worden met ‘modules’ voor specifieke projecten.

Bron: CIB.be
overzicht