Immo Surplus

blijf op de hoogte van de nieuwste panden +32 16 29 29 40

Nieuwe energienorm vanaf 2030

Nieuwe energienorm vanaf 2030
Concreet kan vanaf 1 januari 2030 een woning ongeschikt worden verklaard indien de verhuurder niet beschikt over een EPC met label E (voor halfopen en vrijstaande woningen) of label D (voor rijhuizen en appartementen). Vlak voor het zomerreces keurde de Vlaamse regering de regelgevende teksten principieel goed. Ze moeten nu enkel nog naar de Raad van State. De bestaande dakisolatie- en enkel glasnorm blijft uiteraard van kracht. De energienorm komt daar naast te staan.

Half open of open bebouwingen

In 2030 moet elke halfopen en vrijstaande woning energielabel E (of beter) halen. Een vrijstaande of halfopen woning met label F kan vanaf 2030 geen conformiteitsattest meer halen, kan ongeschikt verklaard worden en het verhuren ervan is strafbaar. Vanaf 2035 is label D verplicht en vanaf 1 januari 2040 label C.

Rijwoningen en appartementen

Voor rijwoningen en appartementen zijn er slechts twee stappen: label D vanaf 1 januari 2030 en label C vijf jaar later. Een rijwoning of appartement met label E of F kan vanaf 2030 geen conformiteitsattest meer halen, kan ongeschikt verklaard worden en het verhuren ervan is strafbaar.

De huidige dakisolatienorm en de enkel glasnorm wijzigen niet. Zij zijn nu al van kracht en dat zal ook na 1 januari 2030 zo blijven. Meer informatie over de glasnorm lees je hier.

Wat ingeval van inbreuken?

Een inbreuk op de energienorm vormt een gebrek categorie II.

Eén gebrek categorie II is voldoende voor de ongeschiktheid. Zonder snel herstel door de eigenaar zal de burgemeester de ongeschiktheid uitspreken. Als de woning niet voldeed bij aanvang van de huur moet de vrederechter het huurcontract dan nietig verklaren. De huurder zal de woning onmiddellijk moeten verlaten. De verhuurder moet de ontvangen huurgelden terugstorten, eventueel met aftrek van een bezettingsvergoeding toegekend door de vrederechter. De woning wordt opgenomen op de inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen en zal na verloop van tijd (meestal na een jaar, maar soms is het ook sneller) onderworpen worden aan extra belastingen.


Heb je vragen omtrent huren of verhuren? Contacteer ons via deze link.Bron: CIB.be
overzicht